Monthly Archives April 2013

Cum ne jucam cu chinchilla?

Joaca cu chinchilla este importantă din mai multe motive. Prin joacă, legătura cu animăluţul devine mai puternică. Chinchilla va fi stimulată atât mental, cât şi fizic, dar va beneficia şi de exerciţiile esenţiale.

O bună metodă de a te juca cu chinchilla include o gamă largă de jucării. Îi putem furniza obiecte pe care le poate roade, suporturi de pe care poate sări, ramuri de măr, păr sau alte lemne sigure. De asemenea, chinchilla iubeşte jucăriile pe care le poate rupe, precum cutiile de şerveţele sau tuburile de la prosoapele de hârtie.

Mai mult

Cum iti dai seama daca chinchilla este sanatoasa

Înainte de a-ţi cumpăra o chinchilla trebuie să te asiguri că aceasta este sănătoasă. Cum îţi poţi da seama? Iată câţiva indicatori!

O chinchilla sănătoasă va fi întotdeauna foarte energică atunci când este eliberată din cuşcă. Ea trebuie să se mişte normale, să nu meargă greu şi să nu-şi scarpine urechile în mod constant. Dacă sesizezi vreunul din aceste lucruri, înseamnă că chinchilla are o problemă.

Mai mult

Ofera-i putina libertate porcusorului de Guineea

Porcuşorul de Guineea trebuie scos din cuşcă în fiecare zi pentru a se menţine sănătos şi mulţumit. De asemenea, vom putea să ne bucurăm mai mult de animăluţ atât timp cât el este liber.

Înainte să scoatem porcuşorul de Guineea din cuşcă, trebuie să “securizăm” camera. Asta implică eliminarea ştecărelor sau a cablurilor de la telefon şi calculator, din moment ce porcuşorului de Guineea îi place să roadă. Cablurile care nu pot fi eliminate trebuie acoperite cu tuburi de plastic.

Uitaţi-vă prin cameră după găuri sau crăpături în care animăluţul s-ar putea ascunde. Acoperiţi-le cu un prosop sau cu o bucată de lemn.

Ridicaţi covoarele sau puneţi deasupra lor folii de plastic, ca metodă preventivă în cazul în care porcuşorul de Guineea îşi va face nevoi...

Mai mult

Cum alegem o cusca pentru porcusorul de Guineea

Atunci când alegi o cuşcă pentru porcuşorul de Guineea, trebuie să te gândeşti mai întâi de toate dacă îl vei ţine închis în casă sau vei poziţiona cuşca undeva afară. În orice caz, cu cât este mai mare cuşca, cu atât mai bine pentru animăluţul tău. 

Cuşca ar trebui să măsoare minimum 1 metru în lungime şi 1/2 metru în lăţime. Dacă plănuieşti să-ţi ţii porcuşorul de Guineea în casă, ar trebui să alegi o cuşcă cu tăviţă din plastic şi pereţi din gratii pe care să o amplasezi într-o cameră luminoasă, foarte bine aerisită (evită, totuşi, să poziţionezi cuşca direct în razele soarelui). De asemenea, este important să ţii cuşca departe de calorifere.

Mai mult

Cat de importanta este apa pentru iepuri?

Deşi nu realizăm, apa este un nutrient vital. Toate animalele au nevoie de apă pentru a trăi, dar iepurii necesită o cantitate mai mare comparativ cu alte specii. De exemplu, un iepure de 2,5 kg va bea într-o zi cât un câine de 12 kg! În altă ordine de idei, un iepure consumă zilnic între 50 şi 150 de mililitri pentru fiecare kilogram al corpului său.

Iepurele poate bea apă graţie unui suport pentru sticlă. Este un sistem practic, la care animalul se va adapta rapid. În plus, iepurele nu îşi va uda constant bărbia, ca în cazul bolurilor. Acest lucru ar putea duce la unele infecţii ale pielii.

Când un iepure nu are acces la mâncare, va bea apă în exces...

Mai mult

Cum hranim o chinchilla?

Unele animale au nevoie de o gamă variată de alimente pentru a fi sănătoase, iar altele tolerează mai bine o dietă constantă care să includă doar câteva feluri de hrană. Chinchillele se încadrează, cu siguranţă, în cea de-a doua categorie.

Microflora sistemului digestiv este destul de sensibilă în cazul chinchillelor, astfel că ele nu tolerează foarte bine schimbările de alimentaţie bruşte. De aceea este bine să respectăm o anumită dietă şi să-i formăm animăluţului o rutină pe care organismul lui să o suporte bine.

Mai mult

Cum curatam cusca iepurelui

Nimănui nu-i place să cureţe cuşca animalului pe care îl deţine, dar, dacă vom face asta mai des, atunci nu ne vom mai gândi la acest proces ca la un chin, ci îl vom privi ca o parte din rutină. Nu există reguli fixe despre cât de des ar trebui curăţată cuşca iepurelui, dar câte puţin în fiecare zi îl va menţine pe animăluţ fericit şi sănătos. De asemenea, o curăţenie “generală” ar trebui efectuată o dată pe săptămână.

Când ne ocupăm de curăţenia zilnică, ar trebui să începem cu mâncarea veche, rămasă de peste zi. Este ideal ca acest proces să fie efecuat fie dimineaţa, fie seara. De asemenea, am putea să-i schimbăm într-o zi fânul de pe jos. Trebuie spălat bolul de mâncare şi umplut cel de apă...

Mai mult

Dihorul ca animal de companie

Dihorul nu este un mamifer rozător, însă este un animăluţ atât de simpatic încât nu am putut să nu-i facem şi lui loc printre articolele noastre. Folosit ca „protector al hambarului” încă din secolul al XVII-lea, dihorul poate fi un animal de companie ideal în zilele noastre dacă este bine îngrijit. Are o personalitate puternică, este un vânător prin excelenţă, iar ca animal de casă îşi va adapta programul după cel al stăpânului.

Dihorul a fost domesticit aproximativ acum 2.500 de ani, pe continentul european. Scopul îmblânzirii lui a fost de a-l ajuta pe om la vânătoare şi de a-i ţine companie.

Mai mult