Cat de importanta este apa pentru iepuri?

Deşi nu realizăm, apa este un nutrient vital. Toate animalele au nevoie de apă pentru a trăi, dar iepurii necesită o cantitate mai mare comparativ cu alte specii. De exemplu, un iepure de 2,5 kg va bea într-o zi cât un câine de 12 kg! În altă ordine de idei, un iepure consumă zilnic între 50 şi 150 de mililitri pentru fiecare kilogram al corpului său.

Iepurele poate bea apă graţie unui suport pentru sticlă. Este un sistem practic, la care animalul se va adapta rapid. În plus, iepurele nu îşi va uda constant bărbia, ca în cazul bolurilor. Acest lucru ar putea duce la unele infecţii ale pielii.

Când un iepure nu are acces la mâncare, va bea apă în exces. După trei zile de înfometare, animalul şi-ar putea extinde consumul de apă de până la 6 ori! Pe de altă parte, dacă este îndepărtat de apă, iepurele va consuma mai puţină mâncare. Un iepure însetat de 3 zile va refuza să mănânce. Aceasta este o situaţie foarte periculoasă. Iepurele nu pot îndura setea pentru mai mult de 24 ore fără a dezvolta probleme de sănătate.

În general, iepurii tolerează vremea rece, dar temperaturile care depăşesc 28 de grade pot fi foarte periculoase pentru ei. Iepurii nu pot transpira, excepţie făcând glandele de pe buze. Odată cu creşterea temperaturii, ei vor bea mai puţină apă, fapt care poate duce la dezhidratare şi chiar la apariţia unor boli de inimă. Aşadar, este necesar să menţinem un spaţiu răcoros pentru iepuri şi să-i protejăm cât putem de căldură în zilele toride.