Dihorul nu este un mamifer rozător, însă este un animăluţ atât de simpatic încât nu am putut să nu-i facem şi lui loc printre articolele noastre. Folosit ca „protector al hambarului” încă din secolul al XVII-lea, dihorul poate fi un animal de companie ideal în zilele noastre dacă este bine îngrijit. Are o personalitate puternică, este un vânător prin excelenţă, iar ca animal de casă îşi va adapta programul după cel al stăpânului.
Dihorul a fost domesticit aproximativ acum 2.500 de ani, pe continentul european. Scopul îmblânzirii lui a fost de a-l ajuta pe om la vânătoare şi de a-i ţine companie.
Micuţul vânător poată măsura între 33 şi 35 cm în cazul femelelor şi între 38 şi 41 de cm în cazul masculilor. Ajunge la maturitate la vârsta de un an, iar greutatea diferă în funcţie de sex. Culoarea blănii poate fi negru samur, albinos, zibelină, argintiu sau ciocolatiu.
Dihorul este inteligent, astfel că va învăţa rapid să nu muşte şi să-şi facă nevoile la litieră sau chiar să meargă alături de stăpân dacă dresajul este efectuat din timp (între o lună şi cinci luni).
Dihorii trăiesc între 6 şi 8 ani, dar pot ajunge chiar şi până la vârsta de 12 ani cu întreţinere corespunzătoare(nu va supravieţui în sălbăticie dacă a fost crescut în casă, deci nu vă gândiţi la varianta „eliberării”). Dihorul are nevoie de o cuşcă de cel puţin un metru pătrat în care să se desfăşoare. Zona nu trebuie acoperită cu rumeguş ci cu bumbac sau hârtie specială reciclabilă.
Dihorul trebuie vaccinat în mod regulat pentru a nu face boli pe care să le transmită stăpânului. Trebuie hrănit cu hrană care să conţină proteine din plin, iar mesele trebuiesc servite regulat (cam de 10 ori pe zi). Carnea permisă este cea de pasăre, de peşte şi foarte rar de vită, de accea, de multe ori, este indicată pentru dihor chiar şi mâncarea pentru pisici. Cu toate astea, e bine să vă consultaţi şi cu medicul veterinar înainte de a întocmi planul dietei. După vârsta de 6 luni, dihorul trebuie castrat pentru a estompa mirosul puternic pe care acesta îl emană.
Deşi este foarte vioi atunci când nu doarme, dihorul este un animal crepuscular (activ mai mult în timpul dimineţii şi seara) al cărui necesar de somn variază între 14 şi 20 de ore. Este un animal de companie sociabil, afectuos, care se poate împăca foarte bine cu o pisică sau cu un câine. El are nevoie de minim 3 ore de atenţie pe zi, astfel va suferi de plictiseală şi singurătate şi nu va fi fericit deloc.