Iepurele pitic apartine familiei de lagomorfe. Caracteristicile fizice care il diferentieaza de iepurele de camp sunt : urechile mai scurte si mai rotunjite (pot masura intre 5 si7 cm), capul si corpul mai rotunjit, boticul mai turtit si mai ales greutatea acestuia care oscileaza intre1100 g si 2500 g.
Iepurii pitici se pot clasifica in 3 mari rase : iepuri pitici, iepuri belier si iepuri de angora.
Iepurasul pitic este un animal foarte curat, jucaus, docil si teritorial. Din cauza acestui ultim aspect, se recomanda castrarea lor pentru a evita marcarea teritoriului, agresivitatea si proastele obiceiuri pe care le pot avea odata ajunsi la maturitate.
Iepurii sunt animale nocturne, fiind mai activi noaptea decat in timpul zilei, insa, chiar si asa, putem sa ii vedem foarte activi in timpul zilei, mai ales atunci cand au in preajma lor persoane.
Iepurii pitici sunt perfect adaptati pentru temperaturi intre 10 si 20 de grade Celsius. Pot petrece si iarna in exterior daca li se ofera conditii optime, insa doar atunci cand temperaturile nu scad mai jos de 0 grade Celsius. Temperaturile de peste 25 de grade Celsius le fac rau ,iar daca ajung sa suporte 35 de grade Celsius, pot suferi probleme de sanatate sau pot muri .