Cum curatam cusca iepurelui

Nimănui nu-i place să cureţe cuşca animalului pe care îl deţine, dar, dacă vom face asta mai des, atunci nu ne vom mai gândi la acest proces ca la un chin, ci îl vom privi ca o parte din rutină. Nu există reguli fixe despre cât de des ar trebui curăţată cuşca iepurelui, dar câte puţin în fiecare zi îl va menţine pe animăluţ fericit şi sănătos. De asemenea, o curăţenie “generală” ar trebui efectuată o dată pe săptămână.

Când ne ocupăm de curăţenia zilnică, ar trebui să începem cu mâncarea veche, rămasă de peste zi. Este ideal ca acest proces să fie efecuat fie dimineaţa, fie seara. De asemenea, am putea să-i schimbăm într-o zi fânul de pe jos. Trebuie spălat bolul de mâncare şi umplut cel de apă. Putem şterge diferite pete, făcând astfel mai uşoară munca săptămânală. Litiera trebuie verificată şi curăţată, dacă este cazul. Oţetul este un bun agent de curăţăre în cazul litierei.

Când facem curăţenia săptămânală, toate obiectele din cuşcă trebuie înlăturate. Putem folosi oţetul sau apa caldă pentru a spăla cuşca. Este recomandat să dezinfectăm cuşca la o perioadă regulată. Deinzfectarea nu este recomandată şi în cazul cuştilor făcute din lemn. Cea mai practică soluţie de dezinfectare a cuştii este folosirea unui înălbitor, care trebuie lăsat să acţioneze cca. 30 de minute.

Cum am menţionat mai devreme, oţetul este un element important în curăţarea cuştii iepurelui. Acesta dizolvă calciul rămas în urma urinării iepurelui. Pentru o curăţenie mai uşoară, este important să alegem şi un culcuş bun, absorbant, pentru iepure. De asemenea, fiţi atenţi la ce tip de cuşcă alegeţi: una mare este mai bună, dar va fi mai greu de curăţat. Şi nu în ultimul rând, va fi mai bine dacă iepurele va fi sterliziat, întrucât nu va mai marca teritoriul, iar curăţenia ta va fi ceva mai uşoară.