Iepurele de casă se numără printre animalele domestice care trăiesc alături de om de mii de ani. Vestigiile arheologice confirmă faptul că iepurele de vizuină a fost domesticit acum aproximativ 6000 de ani în Spania. Ulterior, iepurii de casă au fost răspândiţi în restul Europei, al Asiei şi apoi şi în restul lumii. La ora actuală, în lume, există peste 100 de rase de iepuri clasificaţi în funcţie de greutatea corporală.
Iepurii de casă sunt mamifere rozătoare sociabile, care se ataşează foarte repede de persoanele care îi îngrijesc. Cu toate astea, ei se tem de străini şi se sperie foarte tare atunci când aud zgomote foarte puternice şi necunoscute. De asemenea, ei sunt predispuşi crizelor de aclimatizare în cazul schimbărilor bruşte de mediu. De aceea, iepuraşii necesită o atenţie deosebită.
Iepurii au personalităţi destul de diferite. Cu toate astea, toţi sunt loiali, afectuoşi şi foarte deştepţi. Se adaptează destul de uşor, pot învăţa să răspundă la nume şi să folosească litiera dacă primesc câteva noţiuni de dresaj. Au nevoie de atenţie şi afecţiune. Adoră interacţiunea cu stăpânii lor. Sunt animale jucăuşe, cărora le place să sară, să facă mişcare şi să roadă orice. Ei rod diferite lucruri atât pentru a-şi toci dinţii, dar şi pentru a investiga mediul înconjurător. Pot fi crescuţi atât in curte, cât şi în casă. În funcţie de mediul în care sunt crescuţi, nevoile iepuraşilor în materie de adăpostire, dietă şi mişcare se modifică. Totuşi, cei mai mulţi dintre posesorii de iepuri preferă să-şi crească micuţele rozătoare în grădină pentru ca acestea să aibă mai mult spaţiu de mişcare.
De ce iubim iepuraşii? Pentru că sunt sociabili, iubitori şi inteligenţi şi pentru că au blăniţă pufoasă şi ochişori adorabili cărora nu le putem rezista!