Hamsterii au nevoie să consume tot felul de nutrienţi fie că sunt copii, adulţi sau seniori. Aşadar, regimul alimentar al acestor mici rozătoare trebuie să fie cât mai bogat în vitamine. Haideţi să vedem care sunt cele mai potrivite pentru ei.
Vitamina A. Este utilă în cazul hamsterilor nou-născuţi şi, consumată în cantităţi mici, contribuie la creştere. Morcovii şi legumele verzi sunt o bună sursă de vitamina A. Aveţi grijă! Dozele mari pot dăuna hamsterilor, mai ales femelelor însărcinate.
Vitamina B poate combate efectele stresului. Carnea, care conţine foarte multe proteine pentru hamsteri, este bogată şi în vitamina B. Ea trebuie servită fiartă, neasezonată şi neprăjită. De asemenea, prea multă vitamina B poate cauza o serie de probleme de sănătate pentru hamster, printre care diaree, greaţă sau crampe.
Vitamina C este crucială pentru hamster şi benefică sănătăţii acestuia. Lipsa acestei vitamine poate duce la apariţia scorbutului. Printre simptomele acestei boli se numără căderea blanei, letargia sau scăderea în greutate. Nişte bune surse de vitamina C sunt broccoli şi majoritatea fructelor.
Vitamina D poate preveni probleme ale oaselor la hamsteri, precum rahitismul. De aceea, este recomandat consumul de ficat de cod sau de legume verzi. Prea multă vitamina D poate cauza diaree şi scăderea în greutate.
Vitamina E este benefică pentru pielea şi blana hamsterului. Unele legume, precum spanacul şi broccoli-ul conţin vitamina E. Din nou, consumată în exces, poate cauza probleme.
Vitamina K este potrivită pentru sănătatea reproductivă a hamsterului. Morcovii, spanacul şi cerealele sunt bogate în vitamina K. Fulgii de ovăz sunt o altă bună sursă, dar majoritatea hamsterilor nu îi vor consuma.