Înainte să ne cumpărăm o rozătoare este bine să ne asigurăm că le oferim tot ce au nevoie. Dacă aveți de când să aduceți acasă un animăluț cât de curând, iată câteva sfaturi.
Cușca. Trebuie să alegem o cușcă destul de spațioasă, ușor de curățat și care să nu îi permită rozătoarei să scape. Într-adevăr, cuștile modulare cu tuburi pot fi amuzante, dar nu sunt la fel de ușor de curățat și nu au o ventilație foarte bune. De asemenea, aveți mare atenție la orice mic spațiu care vi se pare în neregulă la cușcă. Animăluțul poate profita de el!
Culcuș. Aveți grijă la rumegușul de cedru și de pin. Este recomandat cel de plop. Se poate folosi și un culcuș din hârtie sau unele pe bază de fibre.
Mâncarea. Acesta este un aspect foarte important. Granulele sunt cele care oferă o bună bază nutrițională și reprezintă cea mai bună opțiune, în special pentru hamsteri. Mixurile de mâncare nu pot fi agreate de unele rozătoare.
Bol. Este ideal ca bolul rozătoarei să fie mic, dar greu, astfel încât aceasta să nu-l poată răsturna.
Recipient pentru apă. Este recomandat un recipient care să poată fi agățat de cușcă și al cărui gură de scurgere să fie din inox. Un castorn poate fi vărsat.
Rotiță. Este esențială pentru unele rozătoare, în special pentru hamsteri. Aceștia adoră să alerge și să-și consume energia. Aveți grijă ca rotița pe care o cumpărați să nu fie cea mai mare, dar să fie de calitate.
Căsuță. Poate fi simplă și mică, din carton, plastic sau chiar din lemn.
Jucăriile. Pe lângă rotiță, o rozătoare ar trebui să aibă la dispoziție o serie de jucării pe care să le mestece.