Ce sunt gerbilii?

Gerbilii, asemănători cu hamsterii, dar mai puţin cunoscuţi decât ei, sunt mamifere rozătoare mici şi prietenoase ce pot îndeplini cu succes rolul de animal de companie. 

În anul 1908, gerbilul a primit denumirea ştiinţifică de “Meriones unguilatus” care înseamnă în limba română “luptător cu gheare mici”. Din anul 1964, gerbilul a devenit mai popular şi a început să se vândă în petshop-urile din Marea Britanie şi SUA. Astfel, el a devenit unul dintre animalele de companie căutate de oameni.

Gerbilii au o lungime de aproximativ 15 cm fără să luăm în considerare coada, care poate ajunge şi ea până la 12 cm. Blana lor poate avea culorile: cenuşiu-roşcat, negru, crem, gri sau chiar fildeş.

Aceste mici rozătoare trebuiesc îngrijite cu atenţie. Sunt animăluţe active atât noaptea, cât şi ziua. Durata medie de viaţă este cuprinsă între 2-3 ani. Trebuiesc hrănite cu produse speciale dedicate lor, dar şi cu legume uscate, mere, fructe de pădure, nuci sau seminţe. Legumele proaspete trebuiesc folosite în cantităţi mici si spălate în prealabil foarte bine. Animăluţul trebuie să aibă în permanenţă apă proaspătă la dispoziţie, iar cuşca trebuie curăţată cel puţin o dată pe săptămână. De asemenea, au nevoie de accesorii diverse pentru a nu se plictisi. Este recomandat să fie ţinuţi în acvarii din sticlă destul de mari pentru că obişnuiesc să roadă cuştile care sunt folosite pentru adăpostirea hamsterilor.

gabri60

Gerbilii sunt mamifere foarte sociabile, care preferă să trăiască alături de un alt animăluţ din specia lor. Este de preferat, să achiziţionaţi doi gerbili de acelaşi sex pentru a evita înmulţirea excesivă.