Cum sa iti dresezi iepurasul in 5 pasi simpli

Ce poate fi mai plăcut decât să trăiești alături de un adorabil prieten, precum iepurele? Conviețuirea cu un iepuraș bine dresat, desigur. Iepurii sunt ființe foarte inteligente și sociabile, care pot fi instruite destul de ușor, dacă ai atitudinea și instrumentele potrivite. Iată aici o lista cu câțiva pași simpli pe care îi poți urma și tu pentru a-ți dresa noul prieten blănos:

1. Încearcă să îl motivezi. Spre deosebire de căţei, iepurii nu sunt în mod natural motivaţi să te “distreze”, sau să te asculte. Asta înseamnă că, sub nicio formă, pedepsele sau ţipetele nu îl vor face mai cooperant, deci trebuie să ai foarte multă răbdare şi perseverenţa dacă îţi doreşti să-l înveţi să facă giumbuşlucuri. În orice caz, comportamentul agresiv faţă de animalele de orice fel este total nejustificat şi nepotrivit, iar pedepsele nu trebuie aplicate în niciun context. Revenind la discuţia noastră, iepurii sunt, totuşi, extrem de inteligenţi şi răspund rapid la diverse comenzi. Dacă ştii cum să îl motivezi, vei obţine rezultate mai repede decât crezi.
2. Dedică suficient timp antrenamentelor. Pentru a obţine rezultate optime, ar trebui să realizezi, mai întâi, un plan de dresaj, în care să îţi stabileşti obiectivele. Important este să ai aşteptări realiste şi să nu ceri de la animăluţul tău mai mult decât poate. Încearcă să petreci aproximativ 30 de minute pe zi alături de el şi învaţă-l, zilnic, câte ceva. După una-două săptămâni, vei începe să observi primele rezultate.
3. Asociază cerinţele cu recompense. Având în vedere că dresajul se bazează pe stimulente, ai grijă să găseşti acel ceva pe care ştii sigur ca iepuraşul tău nu are cum să îl refuze. Gândeşte-te la felul său preferat de mâncare şi, pentru fiecare reacţie pozitivă la dresaj, oferă-i o bucăţică, drept recompensă.
4. Alege un loc potrivit pentru antrenament. Plasează zona de dresaj într-un loc unde amândoi vă puteţi desfăşura şi, mai ales, unde el se simte confortabil. De exemplu, dacă vrei să îl înveţi să sară în poala ta, pune-l, mai întâi, aproape de canapea. Dacă îţi doreşti să înveţe să meargă singur la culcuşul sau noaptea, realizează sesiunile de dresaj seara, şi asigură-te că pătuţul sau este poziţionat exact acolo unde trebuie să stea de obicei.
5. Repetă dresajul ori de câte ori este nevoie. Cu timpul, iepurele tău ar putea uita anumite lucruri, aşa că poţi oricând să reiei anumite “lecţii” de care mai are nevoie pentru a-şi aminti vechile trucuri. Nu uita să-l recompensezi de fiecare dată când îţi asculta comenzile şi, cel mai important lucru, aminteşte-ţi să ai mereu o atitudine pozitivă, care să reflecte afecţiunea ta pentru micul prieten cu urechi lungi.